Detasarea lucratorilor


In dreptul intern detasarea este reglementata de dispozitiile art. 45 – 48 din Codul muncii.

Le nivelul uniunii europene, detasarea este regementata prin Directiva  96/71/CE  din 16 decembrie 1996 privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii.

 Parlamentul European a solicit Comisiei să respecte faptul că unele State Membre cer prezenţa unui reprezentant în ţările de primire a lucrătorilor detaşaţi, care să asigure şi să verifice cum este aplicată directiva în materie – după cum menţionează o rezoluţie adoptată miercuri la Strasbourg.

In comunicatul de presa al Parlamentului European se arata ca: 

Există State Membre care neglijează problemele ce ar putea decurge din absenţa unor măsuri de control pentru garantarea aplicării corecte a directivei privind lucrătorii detaşaţi, a subliniat Jan Andersson, preşedintele Comisiei pentru Locuri de Muncă şi Probleme Sociale din cadrul Parlamentului European.
 
În comunicarea de la 13 iunie privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestărilor de servicii, Comisia a declarat că nevoia trimiterii unui reprezentant în ţările de primire şi obligaţia de a păstra unele documente sociale pe teritoriul acestora sunt incompatibile cu dreptul comunitar, dat fiind că informaţii în această privinţă pot fi obţinute prin intermediul autorităţilor din Statele Membre de origine.
 
Parlamentul European invită Comisia să respecte această practică, deoarece disponibilitatea unui reprezentant ar permite Statelor Membre să pună în aplicare şi să controleze corect directiva privind detaşarea lucrătorilor.

 
Controalele şi verificările efectuate de Statele Membre de primire, în special obligaţia păstrării unor documente, reprezintă un instrument important pentru garantarea protecţiei drepturilor lucrătorilor detaşaţi. Deputaţii estimează că măsurile „trebuie să fie strict proporţionale şi să nu constituie obstacole ascunse în calea exercitării dreptului la libera circulaţie”.
 
Rezoluţia subliniază că până în prezent, schimbul de informaţii între Statele Membre a fost insuficient şi că „rezolvarea acestei probleme constituie o condiţie sine qua non pentru reuşita punerii în aplicare a directivei”.

 
În sfârşit, deputaţii estimează că Executivul ar trebui să fie mai precis în ghidările pe care le asigură Statelor Membre în ce priveşte „măsurile de verificare ce trebuie acceptate în cadrul directivei, pentru protejarea lucrătorilor detaşaţi”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: