Actualitati la nivel european privind dreptul social


In momentul de fata cele mai importante aspecte care se analizeaza la nivel eropean sunt cele privind: securitatea sociale (mai exact coordonarea sistemelor de securitate sociale), timplul de munca si securitatea locurilor de munca, munca temporara. Dar mai ales  ceea ce la nivel european a fost desemnat sub titlul flexicurity – cu privire la acest aspect in RRDM nr. 5/2007 a fost publicat un material (e adevarat in franceza) cu privire la acest aspect, iar in numarul urmator se va publica de catre prof. univ. dr. Alexandru Ticlea un alt material privind conceptul de flexicurity.

 Pana atunci puteti gasi aici principiile comune privind flexicurity adoptate de statele membre (materialul este in engleza).text.pdf

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. o intrebare despre acoperirea asigurarilor sociale in UE pentru un contract de munca pe perioada determinata (1 an):

  urmeaza sa iau in primire un contract de munca pe un an ca „agent contractual” in cadrul Comisiei Europene-Luxembourg. dupa cum am fost informata, din salariu mi se vor retine contributia la pensie, asigurare de sanatate si alte taxe…. La locul de munca actual voi solicita suspendarea contractului de munca.

  imi poti spune, te rog, care va fi pozitia mea din punctul de vedere asigurarilor sociale in Romania? trebuie sa informez Casa nationala de pensii si alte drepturi de asigurari sociale? trebuie sa completez vreun formular? (am cautat informatii pe internet, pana in prezent, si am inteles ca pentru o perioada de contributie la asigurari sociale mai mica de un an raman sub acoperirea sistemului de asigurari sociale roman. ce se intampla in cazul unui contract de fix un an?)
  daca dupa acest an nu voi mai lucra in sistemul european, cum imi echivalez contributia la asigurari sociale din Luxembourg in Romania?
  Multumesc,

 2. Felicitari,

  IN tara nu trebuie sa anunti Casa de Pensii, dat fiind ca ti se suspenda contractul, in mod automat nu mai contribui, deci nu mai apari in baza lor de date ca si contribuabil.

  La Comisie vei fi asigurata la casa de asigurari a UE (care are caracter de casa privata!!). IN situatia in care stai mai mult de 1 an cum ai spus si tu, TI SE VOR TRANSFERA, drepturile la pensie de acolo la casa de pensii.

  INsa nu este renntabil:)), pentru ca in situatia in care contractul tau este mai mic de 1 an, atunci ti se vor rambursa de 3X10% in salariul tau, ins anu vei fi asigurata pe aceasta perioada, in concret, peste ani cad ti se va calcula cuantumul pensiei tale acest anu va fi 0 (daca se mentin actualele reglementari).

  IN schimb, poti beneficia de somaj comunitar, pt ca est eo contributie separata. De asemenea, beneficiezi si de asigurari de sanatate pe aceasta perioada.

  Daca insa intre timp vrei sa nasti un copil, vei putea beneficia in tara de indemnizatiile de maternitate prevazute de OUG 148 si 158, transferandu-ti drepturile dobandte acolo (formularul E 408).

  Asadar, singura pierdere o reprezinta stagiul de cotizare pentru pensie (insa o poti acoperi cu pensia privata)

  De asemenea, in situatii in care ai nevoie de stagii de cotizare, va trebui sa iti transferi drepturile dobandite in tara (sau in strainatate), prin intermediul unuia din formularele E (vezi ca le-am publicat pe blog).

  Daca mai ai intrebari nu ezita. IN masura in care stiu iti voi raspunde.

 3. Multumesc mult pentru raspuns!

  Sa inteleg ca un an de contribuite la pensie in sistemul european nu este suficient pentru a primi pensie si din acest sistem, la pensionare; prin urmare, dupa un an de munca (dc raman numai cu un an de munca in sistemul european) mi se ramburseaza contributia la pensie (in intregime?). In aceasta situatie, in Romania nu platesc si nici nu am cum sa transfer contributia la pensie pentru acest an lucrat in afara. Am inteles corect?

  As mai avea 2 intrebari, daca se poate:

  1. Ce se intampla insa cu vechimea in munca? Acest contract de un an la Comisia Europeana este considerat la vechimea in munca in sistemul romanesc? Se trece cumva in cartea de munca? Si de catre cine?

  2. Din punctul de vedere al veniturilor, cum trebuie sa declar aceste venituri in Romania si daca va fi necesara completarea vreunei declaratii de venituri (avand in vedere ca o parte din an lucrez in strainatate si o parte in Romania)? Va fi facuta vreo regularizare a impozitelor platite in strainatate?

  Multumesc mult de tot,
  Monica

 4. Da ai inteles bine. Acum nu stiu exact cum s-a prevazut in contractul tau si banuiesc faptul ca probabil vor considera un an ca sa nu iti dea vreo 9 000 euro ramburs.

  Cand ajungi acolo sa inrebi exact, pt ca in RO ai posibilitatea sa te asiguri si sa platesti tu asigurarea, de aceea este bine sa te interesezi cand ajungi.

  CU privire la vechime. Nu mai ai nevoie. Nu iti foloseste la nimic. Pt pensie se foloseste stagiu de cotizare, nu mai este cu vechime in munca, asa cum era sub imperiul legii 3/1977. Deci nu mai ai nevoie de vechime la nimic, decat eventual in specialitate insa aste e deja alta discutie.

  CU privire la venituri.
  Nu ai nevoie de nimic, pentru ca fiind lucrator al unei institutii comunitare ti se opreste impozitul comunitar (parca 10%) si gata. Ai statut de funtionar international. Asa ca, chiar daca vei declara aceste venituri, desi nu cred ca tre s ao feci, vei depune dovezi cum ca nu trebuie s aplatesti, si daca intri in sistem nu sunt sigur cum mai iesi de acolo, asa ca nu tre sa declari nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: