Confederatiile sindicale se opun modificarii Legii 130/1996


Asa cum anticipam in articolul privind modificarea Legii nr. 130/1996 sindicatele se opun modificarii acestei legi.

Confederaţiile sindicale semnatare îşi exprimă dezacordul ferm faţă de propunerea de modificare a Legii 130/1996, republicată, privind contractele colective de muncă. Prin această modificare se doreşte de fapt anularea în tot sistemul bugetar a drepturilor câştigate în timp prin contracte şi prin hotărâri judecătoreşti. Prin eliminarea „salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor, premiilor si a altor drepturi de personal” ca obiect al negocierii, Guvernul doreşte practic să anuleze dreptul de negociere al sindicatelor, desfiinţând un drept fundamental şi un principiu de bază al unei societăţi democratice.

 

In ceea ce priveşte salariul minim pe economie, care se află în blocaj total de mai bine de o lună, confederaţiile semnatare constată dezinteresul Guvernului în ajungerea la o soluţie. La solicitarea părţii sindicale (transmisa… ) de a stabili o întâlnire pentru discutarea problemei salariului minim – un subiect de importanţă naţională şi cât se poate de urgent – Primul ministru nu a găsit loc în agenda sa pentru o astfel de întrevedere.

 

De asemenea, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a refuzat să îşi îndeplinească obligaţia prevăzută de lege de a concilia între cele două părţi, patronate şi sindicate, care se află în dezacord privind negocierea Actului Adiţional  la Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional 2007-2010.

 Având în vedere acestea, confederaţiile sindicale au hotărât să recurgă la mijloacele legale de luptă sindicală naţională în vederea susţinerii revendicării legitime a lucrătorilor români: aceea de a beneficia de un salariu minim decent, care să reflecte realităţile economice şi sociale; un salariu minim, dacă nu e

uropean, cel puţin în curs şi cu şanse de a deveni european.

 

În cursul săptămânii viitoare structurile decizionale ale fiecărei confederaţii sindicale vor hotărî acţiunile legale de protest şi lupta sindicală ce vor urma.

Sursa: Comunicat de presa Cartel Alfa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: