Decizia Curtii Constitutionale privind CNSAS


De la inceput precizez ca sunt de acord cu decizia Curtii Constitutionale. Dincolo de orice reactii emotionale care au aparut in presa, dincolo de orice proteste in strada, decizia Curtii Constitutionale ramane justa din perspectiva principiului prezumtiei de nevinovatie.

Singura institutie care poate decide vinovatia unei parsoane, vionatia de colaborare cu un anumit regim, ramana instanta judecatoreasca. Nu este admisibil ca intr-un stat de drept un anumit organism sa emita decizii care sa afecteze imaginea publica a oricarei persoane.

 Problema nu se pune in decizia CCR pe care o consider justa, ci in imperfectiunea legii. Legea ar fi trebuit sa trimita dosarele persoanelor suspectate de colaborare direct in instanta, de contencios administrativ spre exemplu, care sa pronunte o hotarare.

Anunțuri

7 răspunsuri

 1. Daca merg pe motivata dvs, inseamna ca si in cazul plangerii impotriva procesului-verbal de contraventie trebuie mai intai sa se pronunte instanta si nu sa fie aplicata sanctiunea amenzii contraventionale ori a avertismentului de catre agentul constatator, nu? Atunci si in acest caz trebuie procedat la fel ca in situatia CNSAS.
  Idem in cazul CNA, ANI etc…

 2. Contraventia pe care o platiti nu atrage oprobiul public, iar daca se dovedeste a fi neintemeiata va recuperati sumele de bani platite. IN cazul onoarei, este mai greu, cand in toate ziarele a avut loc un linsaj mediatc.Puteti sa imi spuneti cum imi pot recupera imaginea dupa ce se demonstreaza in instanta ca nu am colaborat?

 3. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii nu este o autoritate judecătorească care să pronunţe o hotărâre judecătorească de condamnare, în înţelesul legii penale, astfel că nu se poate reţine încălcarea art.23 alin.(11), privind prezumţia de nevinovăţie, iar accesul la informaţiile din domeniul de reglementare al legii ce face obiectul controlului permite publicului să aibă o imagine adecvată şi să-şi formeze o opinie critică cu privire la societatea în care trăieşte şi la autorităţile care îl guvernează; depunerea de către persoanele care urmează a fi alese sau numite într-o funcţie sau demnitate publică a declaraţiilor de apartenenţă sau neapartenenţă ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, este determinată de natura şi importanţa funcţiei sau demnităţii publice, care primează interesului personal.

  Iar in privinta recuperarii imaginii in cazul in care vi se demonstreaza nevinovatia, aceasta este efectul aplicarii principiului nevinovatiei, iar pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti nu se poate face caz de vinovatia unei persoane.

  Totodata, CNSAS, controla doar anumite persoane care doreau sa acceada in functii de demnitate publica, iar pentru asanarea morala a societatii era nevoie de persoane fara nicio pata referitoare la trecutul comunist. Se pare ca multi au trecut cu vederea acest aspect al legii Ticu.

 4. CNSAS da un verdic de politie politica. IN acest caz se aplica principiul nevinovatiei cu atat mai mult cu cat este vorba de oameni publici, or publicarea unui verdic de politie politica distruge omul public, tocmai pt ca are o cariera publica.

  Daca se elibera o simpla adeverinta in plic sigilata scis strict secret pe ea, fara convocari televizate atunci principiul nevioncatiei era aparat. Altfel, simpla perindare, ca ai sau nu treaba, pe la CNSAS a unui om cu o cariera politica are menirea de a-i stribi imaginea.

  Daca insa acest verdict de politie politica este dat de un tribunal atunci sunt protejate toate principiile dreptului.

  Cum am mai spus. problema majora nu o constituie CNSAS si modalitatea in care pronunta verdictul.

 5. Dupa tine „ramana instanta judecatoreasca” autoritara pe terenul minat al vinovatiei.Dar oare coruptia din aceasta instanta nu schimba total ecucatia ?….

 6. Politicieni vor muri pe mana lor. Aşa le trebuie daca au bâta în mana prostului. Soluţia pentru liniştea poporului roman:clasificarea arhivei CNSAS din 1964-1989 pt.o perioadă de 60 de ani. A se vedea modelul
  german de rezolvare a STASI. Dar noi suntem rmâni, iar la noi ca la nimenea. Sunt foarte multe de spus dar
  părerea mea oricum nu contează. Aşa că nu-mi rămâne alteceva decât să privesc cum işi dau la „gioale” politicienii cu dosarele CNSAS. Ptiu…mi-e
  greaţă !

 7. […] de Montreal: Eugen, zilele acestea societatea civila din Romania a fost socata de decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala legea dupa care functiona CNSAS. Desi guvernul a intervenit cu o […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: