Revista de dreptul muncii si dreptul securitatii sociale nr. 3/2008


A aparut nr. 3/2008 al RDMSS.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Buna ziua,

  In primul rand vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti, pentru site-ul realizat dar mai ales pentru materialele publicate pe acesta.

  Ma bucur nespus pentru aparitia revistei dvs, mai ales ca in cuprinsul acesteia se gasesc trimiteri la legislatia europeana si spete din dreptul muncii si conexe acestuia.

  As vrea sa va supun atentiei o mica problema care ma framanta in ceea ce priveste noile modificari ale legii pensiilor incepand ianuarie 2008 dar mai ales ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.

  Prin ordinul 1019/2007 se modifica pct.19 al sectiunii a II – a, din capitolul A al Normelor Metodologice de aplicare a Legii pensiilor, aducandu-se precizari asupra definitiei de venit brut realizat al persoanelor care se regăsesc în situaţia prevăzută la art. 5 alin. (1) pct. III din lege.
  Ceea ce ma pune pe ganduri este includerea in baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale a acelor „venituri în bani sau în natură care sunt obţinute ca urmare a desfăşurării unor activităţi remunerate, în folosul unor entităţi, altele decât angajatorul/angajatorii la care se derulează activitatea de bază.”

  Eu interpretez acest text de lege in sensul in care statul doreste sa impoziteze toate veniturile obtinute de salariat rezultate din activitati remunerate in favoarea persoanelor altele decat angajatorul la care se deruleaza activitatea de baza…. ceea ce mi se pare aberant.
  In sensul acestui articol ar trebui sa intre in baza de calcul veniturile obtinute din contractelor de mandat, agent, comision, prestari servicii incheiate in baza Codului civil, etc, pe care salariatul le are incheiate cu terte persoane mai putin cu angajatorul la care are functia de baza, acestea fiind exceptate.

  Dvs. cum interpretati ? Mi-ar fi de un real folos opinia dvs. dar si a altor persoane interesate de acest subiect.

  Cu deosebit respect,
  Paul Botescu

 2. Scuze, sunt nevoit sa vin cu o rectificare : e vorba de venitul brut realizat al persoanelor care se regăsesc în situaţia prevăzută la art. 5 alin. (1) pct. I si II din legea pensiilor

  Paul Botescu

 3. Statul se pare ca are o mica problema in obtinerea veniturilor pentru a acoperi cresterile pensiilor. In acest context, avand in vedere si scaderea contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator, se urmareste cresterea veniturilor la bugetul asigurarilor sociale, iar prima sursa de venituri o constituie contributiile de asigurari. Cum suntem in an electoral atunci guvernul face echilibristica (nu e o critica a guvernului, ci o incercare de descifrare a politicilor sociale ale guvernului): anunta ca vor scadea contributiile in procente, iar asta o face prin acte normative de prim rang (lege, ordonanta), dar creste baza de impozitare (baza contributiei) prin acte normative secundare (adica prin chestiuni de detaliu, probabil conform principiului: multi vad putin pricep). SI e greu sa faci „taraboi” public in conditiile in care ai de dat vreo 5 rationamente.
  Interpretarea Dvs. este corecta, insa veniturile extrasalariale se adauga salariilor la baza de impozitare. NU se poate sustine ca salariile nu mai fac parte din baza de venituri, pentru ca entru aceasta categorie avem text expres de lege: art. 21 din L. nr. 19/2000. Ceea ce au facut prin Normele metodologice nu a fost altceva decat sa extinda notiunea de venituri.

 4. Sunt de acord cu dvs., insa ceea ce as vrea sa dezbatem este notiunea de “venituri în bani sau în natură care sunt obţinute ca urmare a desfăşurării unor activităţi remunerate, în folosul unor entităţi, altele decât angajatorul/angajatorii la care se derulează activitatea de bază. Si insist : altele decat angajatorul.
  Pentru mine exista totusi o nelamurire: veniturile obtinute in temeiul unui contract de agent cu o societate de asigurari se cumuleaza cu venitul salarial obtinut la angajatorul unde am functia de baza, insa veniturile obtinute in temeiul aceluiasi tip de contract incheiat cu angajatorul unde am functia de baza nu se cumuleaza cu salariul ??

 5. Se pare ca da. In masura in care angajatorul meu este o societate de asigurari avand functia de contabil, iar in timpul liber sunt si agent, atunci, conform textului tremis de Dvs. nu se plateste CAS pentru contractul de agent. IN celelalte cazuri se plateste. Nu imi dau seama care a fost ratiunea acestei distinctii, dar banuiesc faptul ca exista una.

 6. […] Ordin nr. 92/2008 al incompetentei Posted on februarie 20, 2008 by Costel Gilca Anticipam zilele trecuta intr-un raspuns ca in fapt Guvernul a ramas fara bani, urmare a cresterilor pensiilor si incearca sa gaseasca solutii. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: