CONTRIBUTIA ANGAJATILOR PENTRU ASIGURARILE DE SANATATE


De la 1 iulie 2008 contributia lunara a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate va fi de 5,5%, fata de 6,5% cat este în prezent, potrivit legii bugetului de stat pe anul în curs.

Angajatorii au obligatia de a vira, lunar, contributia de asigurari de sanatate a angajatilor pentru salariile care se supun impozitului pe venit, indemnizatiilor de somaj şi veniturile realizate din pensii.

Pentru veniturile impozabile, realizate de persoane care desfasoara activitati independente şi care se supun impozitului pe venit, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se va plati trimestrial. Reamintim acestor persoane ca, daca nu au alta categori de asigurat (salarat, pensionar etc.), contributia medie lunara la FNUASS nu trebuie sa fie mai mica decat suma aferenta aplicarii cotei de contributie la asigurarile sociale de sanatate la salariul minim pe economie.

Angajatorii au obligatia de a vira, lunar, contributia de asigurari de sanatate a angajatilor pentru salariile care se supun impozitului pe venit, indemnizatiilor de somaj şi veniturile realizate din pensii.

Persoanele fizice care nu sunt angajatori şi care nu se incadreaza în categoria persoanelor care desfasoara activitati independente vor plati contributiile anual, potrivit legii bugetului.

Tot anual se vor plati şi contributiile pentru veniturile din agricultura şi silvicultura, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, pentru veniturile divindende şi dobanzi şi pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate individual sau intr-o forma de asociere doar daca nu se incadreaza în categoria persoanelor enumerate mai sus (adica nu sunt salariati, pensionari etc.).

Legea bugetului de stat pentru anul 2008 prevede şi o scadere a contributiei angajatorilor pentru asigurarile de sanatate cu 0,3 puncte procentuale, de la 1 decembrie 2008, de la 5,5% la 5,2%.

sursa: http://www.casmm.ro

Anunțuri

Un răspuns

 1. Buna ziua,

  Stimate domnule Costel Galca, ma puteti indruma sau ma puteti ajuta sa gasesc toate forumlarele cu „gratuititati” sau avantaje pentru asigurati – documente/formulare ce sunt pregatitd de MS? Va multumesc foarte mult.

  Doresc sa desfasor o campanie ce prezinta aceste formulare. Din pacate, ele exista dar nu prea sunt cunoscute opiniei publice. Reprezint un ONG pt drepturile omului – in special minoritatea roma.

  Va multumesc.

  Cu stima,

  Ionut Gagiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: