Circuitul banilor in natura!?


Multa vreme mi-a parut rau ca nu am o banca. Era cel mai usor mod de a castiga bani. Curat, as fi stat la ghiseu, asa fi dat doi lei si luam inapoi 4 lei. Nu miscam nici nu deget. Aucm insa imi dau seama ca e chiar greu sa fii bancher. Ca e chiar riscat sa fii bancher.

SI tot nu inteleg. CUm este posibil ca sa dea faliment un intreg sistem bancar, sistem care are mecanisme sigure de protectie? Vrei sa iei un credit, indiferent de numele bancii, platesti dublu. NU facem comparatie ca in RO sunt unele taxe si in UE sau USA nu nu ar fi, ci pur si simplu e un calcul simplu matematic: daca dau 2 lei trebuie sa castig cel putin 3 lei.

SI cu toate astea unde sunt banii? UNde sunt economiile? Oare este posibil ca un numar de 5 milioane de oameni care nu au reusit sa isi plateasca ratele la banca sa dea peste cap un intreg sistem financiar mondial. Haide, mai! NU putem sa fi atat de naivi.

Problema nu o constirule primele subprime, chiar daca au generat intr-adevar mecanisme financiare sofisticate, prin care se incerca acoperirea riscului mare al creditarii (riscurile mari ale creditarii, erau compensate prin listarea acestor riscuri ca intrumente financiare si bla bla bla), problema mea este unde s-au scurs banii.

Adica, noi populatia ne imprumutam la banca, banca strange rata plus dobanda, adica isi recupereaza aproape dublu suma investita. Platese mai putin de unsfert cheltuieli de personal, chirie etc etc etc, si ii ramane castig net trei sferturi. Acum cativa ani, bancile anuntau profituri uriase, chiar si anul acesta BCR a raportat un profit enorm. SI totus, intrebarea care se pune, unde sunt banii? Poate imi veti spune ca sunt in investitii care nu se mai intorc. NU vreau sa intru in detaliil eprofesionalismului celui care investeste acesti bani (banicile din sistemel bancare dezvoltate si-au creat fonduri de investitii si tot asa), ci vreau sa spun ca aceste sume de beni s-au evaporat. Unde s-au evaporat? CUm au reusit sa se evaporeze? NU stiu. Aceasta este partea ascunsa a intregii afaceri?

Evident ca prncipalul vinovat despre totata aceasta situatie este SUA. Acolo banii s-au evaporat? Unde? UN razboaiele inutile din Afganistan si Irak? Sau in alte lucruri de care nu avem idee dar pe care le putem banui.

Acum, doua probleme:

1. noi oamenii simpli suntem contributori la marile escrpcherii ale lumii;

2. SUA ar terbui sa plateasca sau cel putin sa isi ceara scuze pentru criza mondiala pe care a provocat-o si pentru suferinetele provocate.

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. interesant blog
    daca doresti sa apara in cel mai nou Director web juridic te astept sa te inscrii
    daca gasesti directorul ca fiind util recomanda-l si altora
    salut

  2. Unde-s banii? In conturile desteptilor care au provocat criza asta. De fapt criza asta nu e altceva decat un mecanism sofisticat prin care unii castiga fabulos in timp ce ceilalti, ca disperatii, ” salveaza” sistemul bancar in care se pompeaza jdemii de miliarde de euro sau dolari. Eu unul as fi curios sa vad sub ce forma se fac diversele injectii financiare din abnii contribuabililor catre banci si modul cum se reintorc acesti bani catre cei care i-au pus la dispozitie. Parerea mea e ca bancherii vor iesi cei mai castigati din toata nebunia asta. Chiar voi urmari rezultatele raportate pentru anul fiscal in curs de catre aceste banci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: