Teoria drepturilor castigate sau despre modificarea salariului pe timp de criza


Am mai scris despre teoria drepturilor castigate si vorbeam de situatia in care se modifica conditiile economice. Situatia teoretica pe care mi-am imaginat-o atunci apare acum ca o realitate cruda.
Criza financiara ii face pe angajatori sa caute solutii viabile. Una dintre ele este trimiterea in somajul tehnic, cealalta este concedierea colectiva.
Nici una nu da insa raspunsuri la necesitatile, nu doar ale angajatorilor ci si ale angajatilor. Pana la urma interesele depasirii crizei sunt comune. Fiecare dincele doua variante (somaj tehnic sau concediere prezinta mari inconveniente). Voi trece scurt in revista.
1. Somajul tehnic
Inconvenientul major il constituie sumele mari de bani pe care angajatorul trebuie sa le plateasca, pentru nemunca salariatului. Aceste sume de bani sunt neproductive, salariatul nu produce nimic, iar angajatorul isi diminueaza lichiditatile si asa afectate de criza.
2. Concedierea colectiva
Aceasta prezinta si mai mari dezavantaje, deoarce poate sa genereze mai costuri directe enorm de mari, iar dupa ce criza trece lucratorii specializati sa fie greu de gasit din varii motive.

Situatia legislativa
Conform art. 38 din Codul muncii salariatii nu pot renunta la drepturile care le sunt recunoscute.
Se pune intrebarea daca prin contractul colectiv de munca se poate negocia clauye salariale, in principal, sub limitele cuprinse in clauyele anterioare.
De asemenea, se poate pune intrebarea daca angajatorul in mod unilateral poate modifica salariile angajatilor.
Veti spune ca evident nu. Si sunt de acord, avem texte in Codul muncii care vorbesc cu fermitate de acest lucru (a se vedea alaturi de ar. 38 si art. 41 din Codul muncii)

Ce nu inteleg eu?!
Conform art. 65 din Codul muncii angajatorul poate sa desfiinteze un loc de munca daca demonstreaza ca aceasta desfiintare are un motiv obiectiv, este efectiva si serioasa.
NU inteleg de ce se poate admite suprimarea efectiva a unui post sau mai multe (caz in care vorbim de concediere colective) insa nu se poate micsora salariul angajatilor, tocmai pentru a trece cu bine o situatie de criza. NU inteleg de ce pentru motive obiective, temeinice, reale nu se pot gasi solutii flexibile.
Am cunoscut angajatori pentru care nici somajul tehnic nu era o solutie si nici concedierea (in conditiile in care contractul colectiv la nivel de ramura il obliga sa plateasca 6 salarii compensatorii!!) deoarece angajatorul are tot interesul sa isi continuie activitatea (avand materie prima perisabila pe stoc si comenzi, insa ii lipsesc lichiditatile deoarece in plin avant de dezvoltare economica a facut un imprumut pentru retehnologizarea intreprinderii, iar acum bancile nu il mai crediteaza pentru plata salariilor.
IN acest context, cum spuneam nici una din solutii nu il avantajeaza.
Astfel, eu as propune ca Ministerul muncii sa adopte un text de lege prin care in situatii de criza sa existe posibilitatea ca, dupa o anumita procedura de consultare cu salariatii sau reprezentantii acestora, sa se modifice contractul individual de munca, fie din initiative angajatorului direct, fie cu consultarea salariatilor, cu garantii certe ca eventualele drepturi vor reveni la nivelul anterior sau se vor recupera dupa trecerea perioadei de ciza sicu sanctiuni financiare drastice daca se va uza abuziv de acest text de lege.
Cred ca o flexibilizare a raportului de munca pentru acesta perioada dificila poate fi benefica atat angajatorilor cat si salariatilor, ambele parti avand interese commune si anume: depasirea crizei.

Anunțuri

3 răspunsuri

  1. Asa cred ca ar fi normal: sa se poata conveni de comun acord o strategie pentru diminuarea efectelor crizei. In fond si la urma urmei, contractul de munca este supus negocierii, iar partile ar trebui sa poata negocia in ambele sensuri cuantumul salariului in functie de conditiile socio-economice existente intr-un anumit context.

  2. De ce nu ar functiona si mecanismul urmator: Pusi in fata alternativei concedierii, angajatii respectiv sindicatele sa propuna / accepte modificarea, de comun acord, a clauzelor salariale din contractele de munca individuale si respectiv colective?
    Eu de exemplu la unitatea la care am fost multi ani director am fost pus de multe ori in situatii de acest gen, si am facut in mod repetat si mariri dar si reduceri de salarii, cu acordul partilor – inclusiv mie mi-a fost redus substantial salariul de mai multe ori, si inca la propunerea mea! – pentru ca prin natura domeniului ( organizatie non-profit fara surse regulate de venit) era clar ca altfel nici nu se putea spera sa fie…
    Asa ca problematic ar fi doar din cauza unor CCM de rang superior cand lovite sunt doar unele ramuri sau unitati, si prevalenta clauzelor din contractul de rang superior prevazuta de legislatia actuala ii impiedica pe angajatorii si angajatii in cauza sa reduca de comun acord salariile prin modificarea CCM la nivel de ramura sau unitare respectiv CIM….

    Radu Mititean

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: