Eşalonarea plaţii sumelor rezultate din titluri executorii privind sporuri şi alte drepturi salariale


La propunerea Ministerului Finanţelor Publice, Guvernul a adoptat în data de 14 iunie 2009 o ordonanţă de urgenţă care organizează plata sporurilor sau altor drepturi salariale acordate sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti în sectorul bugetar pentru perioada 2010-2012.

 Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, valoarea titlurilor executorii de acest tip depăşeşte 2 miliarde RON pentru întreg sectorul bugetar, inclusiv sistemul judiciar.

 Caracterul extraordinar, imprevizibil şi amploarea fenomenului, pune în dificultate nu numai execuţia bugetului de stat, ci şi a bugetelor autorităţilor locale, în contextul unor resurse bugetare limitate şi a constrângerilor legate de necesitatea păstrării controlului asupra cheltuielilor bugetare.

 Recentele decizii ale Curţii Constituţionale, care pun în discuţie mecanismul juridic avut în vedere de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la recunoaşterea sporurilor, nu pot fi ignorate în acest context.

 Din această perspectivă, ordonanţa a fost singura soluţie aflată la dispoziţia Guvernului pentru satisfacerea drepturilor beneficiarilor şi păstrarea controlului asupra cheltuielilor bugetare.

 Potrivit OUG, adoptate în data de 14 iunie 2009, hotărârile judecătoreşti titluri executorii vor fi plătite după următorul program:

a)   în anul 2010 se plăteşte  34%  din valoarea titlului executoriu;

b)   în anul 2011 se plăteşte  33%  din valoarea titlului executoriu;

c)   în anul 2012 se plăteşte  33%   din valoarea titlului executoriu.

 Plecând de la importanţa sistemului judiciar în păstrarea ordinii de drept şi a stabilităţii sociale, MJLC va înainta în şedinţa Guvernului de miercuri 17 iunie un pachet de propuneri care să amelioreze starea financiară a sistemului judiciar şi statutul personalului din acest sistem, indiferent de profesie. Pachetul de măsuri va avea în vedere: revizuirea politicii privind destinaţia taxelor judiciare şi a unor prevederi speciale referitoare la aceste taxe, menţinerea profesiilor din sistemul judiciar pe poziţii de vârf în cadrul viitoarei grile de salarizare, obţinerea unor fonduri necesare pentru funcţionarea sistemului judiciar la rectificarea bugetară din toamnă.

 Constrângerile impuse de contradicţia dintre nevoile financiare ale unui sistem gândit în perioada de creştere economică şi resursele limitate aflate la dispoziţia Guvernului în perioada de criză, nu pot fi rezolvate decât treptat, prin măsuri aplicate pe termen mediu şi lung, pe baza unui acord între părţile implicate.

 MJLC va continua să acţioneze pentru realizarea unui program de acţiune stabilit de Executiv, cu consultarea Autorităţii Judecătoreşti, în vederea rezolvării treptate şi graduale a problemelor privind finanţarea funcţionării normale a sistemului judiciar şi plata arieratelor, în  această ordine de prioritate.

 

SURSA: COMUNICAT MJ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: