Indemnizatie copil


Mamele vor primi o indemnizatie de crestere suplimentara de 600 lei, pentru fiecare copil nascut in urma unei sarcini multiple, potrivit legii nr. 239/2009.
Legea nr. 239/2009 modifica Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a fost publicata luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403.

Astfel, potrivit reglementarilor adoptate, in cazul nasterilor survenite in urma sarcinilor multiple, se va acorda suplimentar suma de 600 lei, pentru fiecare copil incepand cu al doilea nascut.

De aceasta reglementare vor beneficia si mamele aflate deja in plata indemnizatiei de crestere a copilului.

Guvernul a avizat favorabil initiativa legislativa, precizand faptul ca ”impactul financiar determinat de aplicarea acesteia asupra cheltuielilor bugetului de stat este in suma de minim 2.1 milioane lei lunar, respectiv 25,2 milioane lei anual, considerand cele 35000 nasteri mentionate in Expunerea de motive a legii ca fiind nasteri gemelare.”

Totodata, mamele studente care urmeaza cursuri la zi  vor beneficia de o indemnizatie lunara de 600 lei, potrivit legii nr. 240/2009 care modifica de asemenea OUG nr. 148/2005, publicata tot luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403.

In prezent, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Sursa: Avocatnet
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: