Se va modifica Codul muncii


Primul ministru Emil Boc a anuntat la Iasi ca in toamna se vor modifica mai multe legi importante in domeniul relatiilor de munca printre care si Codul muncii. vezi www.costelgilca.ro

Anunțuri

11 răspunsuri

 1. de ce nu pot sa lucrez cu doua norme intregi la doi angajatori diferiti;mentionez ca timpul de munca nu se suprapune
  multumesc

 2. in actuala legislatie poti sa muncesti la cati angajatori doresti… asta daca nu te afli intr-o situatie de incompatibilitate stabilita exprese de lege

 3. Cum??? Se va modifica Codul Muncii? Nu-mi vine sa cred.. e de-a dreptul revoltator! Noi in Romania avem cel mai bun Cod al Muncii, care il protejeaza pe salariat cel mai bine din UE!

  Si realitatea confirma aceasta cit se poate de clar! Avem cei mai prosperi salariati. Nimeni nu vrea sa emigreze in tari exploatatoare precum SUA (in care nu exista nici macar un cod al muncii). Ba dimpotriva, milioane de cetateni ai SUA au luat cu asalt granitele tarii noastre, vor sa lucreze in Romania unde e cald si bine…

  Iar sarmanii aia din vestul Europei: suedezi, germani (care nici macar nu au salariu minim pe economie) traiesc in cocioabe si se hranesc cu ajutoarele alimentare pe care le trimitem periodic noi romanii.

  Cum naiba sa se modifice Codul Muncii – sursa prosperitatii si mindriei poporului roman?

  • Problema care se pune este deca se vor precariza locurile de munca sau nu. Nu uitati ca „flexibilizarea modalitatii incetari contractelor de munca” ar fi rezultatul unor discutii cu FMI.

   • Precarizarea nivelului de trai al salariatilor este consecinta directa a birocratiei. Cresterea formalitatilor birocratice (a barierelor la intrare pe piata muncii) nu face decit sa descurajeze investitiile de capital, iar efectul este ca numarul de locuri de munca se va reduce iar cele care vor fi disponibile vor avea conditii de munca inferioare si salarii mai mici.

    Singura modalitate prin care creste calitatea locurilor de munca si nivelul salariilor este reprezentata de investitiile de capital. Fiecare intreprinzator nou va trebui plateasca mai bine un loc de munca nou creat si sa ofere conditii de munca superioare daca vrea sa-i determine pe salariati sa-si paraseasca vechile locuri de munca si sa il accepte pe cel nou.

    In siuatia inversa, in care intreprinzatorii parasesc o tara (din cauza birocratiei si a impozitarii), salariatii vor fi nevoiti, in cazurile cele mai fericite, sa accepte locuri de munca si salarii pe care inainte nu le-ar fi ales.

    In paragraful anterior am scris „in cazurile cele mai fericite” pentru ca, de obicei, din cauza barierelor birocratice (normele specifice legislatiei muncii), oamenii vor ajunge in somaj fortat.

    Asadar, flexibilizarea legislatiei muncii nu poate avea decit efecte pozitive asupra salariatilor! De fapt, iontotdeauna in spatele saraciei se ascund prejudecatile (si in aceasta situatie prejudecatile socialiste si etatiste).

    Intrebarea este daca intreprinzatorii care s-au „fript” in Romania vor mai avea curajul sa investeasca aici! Daca eu va invit la mine in casa si va dau cu o bita in cap, sint sigur ca nu veti mai raspunde unei viitoare invitatii nici daca va promit caviar la masa! 🙂

 4. Sorin, accept viziunea ta liberala, insa nu sunt de acord cu ea.
  Precarizara locului de munca porneste de la dorinta „capitalului” de a face si mai mut capital, iar primul lucru de nde poate obtine profit, net, indiscutabil este nivelul salariului. Cu cat posibilitatea de incetare a contractului din intiativa angajatorului este mai mare, cu atat salariatul va deveni mai „sclav” in acea intreprindere si va face totul ca sa fie tinut in fabrica.
  Nu sunt texte de stanga, ce am spus eu este pura istorie.
  Acum faza asta cu investitorii straini fara de care o sa murim de foame e o propaganda ieftina, un fel de bau bau economic, pentru noi Romanii sa nu gandim ca ar exisat si alte solutii viabile, Sa vedem in invstitori singura noastra slavare. Maestre, singrul interes legal si legitim al investitorului este profitul. Este singurul lucru care vorbeste. IN rest, nu il intereseaza nici pozitia de topp management sau middle, nici ultimul palmas, el se uita la cifre. Atat.
  Ca e sa nu birocratie mai mare in China, ca e comunista sau nu, atat vreme cat forta de munca e ieftina, China e buna pentru un singur motiv maestre: creaza profit!

 5. Viziune liberala? Eu sint comunist!

  Despre care capital vorbesti? Despre capitalul uman? Despre faptul ca si salariatul este tot un intreprinzator? La urma urmei, fiecare dintre noi invatam, ne specializam intr-un domeniu, consumam timp energie, etc. ca sa dobindim abilitatile necesare pentru a ne vinde forta de munca. Deci investim! Cautam cel mai bine platit loc de munca pentru care sa depunem cel mai mic efort. Ne maximizam utilitatea! Si noi sintem in cautarea unui „profit”. Nu am intilnit niciun salariat care sa accepte un loc de munca pentru care costul transportului sa depaseasca venitul salarial. Toti cautam un cistig, toti dorim sa ne maximizam utilitatea. Gresesc?

  Spui ca profitul (cistigul) este singurul lucru legitim pentru intreprinzator. Bineinteles! Un intreprinzator traieste din acel cistig la fel cum si un salariat traieste din cistigul salarial.

  Referitor la alte solutii viabile… fii serios, statul roman a incercat toate metodele propuse de statolatrii („Nu ne vindem tara”, Reforma graduala”, etc.) si iata am reusit performanta sa avem cei mai saraci salariati.

  Ceea ce ii enerveaza pe multi etatisti este crudul adevar ca in absenta intreprinzatorilor privati, nu vor mai exista locuri de munca. Iar competitia dintre intreprinzatori creste nivelul salarial si calitatea locului de munca.

  Ce il motiveaza pe intreprinzator sa creeze locuri de munca ? Profitul! Ce il determina pe intreprinzator sa imbunatateasca constant calitatea produselor sale si sa reduca preturile in conditii de competitie? Adica, mai clar, sa satisfaca cit mai bine dorintele clientilor? Profitul!

  Asta e istoria adevarata! Toate descoperirile si inovatiile care au imbunatatit viata oamenilor nu au fost realizate si implementate in blocul comunist, ci in lumea Occidentala! De ce ? Pentru profit! Daca nu ar exista acest cistig (profit, salariu,etc.) care ar mai fi motivatia intreprinzatorilor si a salariatilor sa munceasca?

  De ce pleaca milioane de oameni din Romania sa munceasca in tari in care nu exista cod al muncii (precum SUA), nu exista salariu minim (precum Suedia, Germania, Cipru, etc.) sau in tari unde exista flexicuritate? Pentru ca asa cum a demonstrat actuala criza, modelul social a fost o catastrofa! Iar Romania a fost campioana modelului social!

  Ei bine, investitorii sint unica salvare! Investitiile de capital sint singurele care creeaza bunastare pentru toti!

  Mestere, ne place sau nu, asta e un adevar dureros pentru noi comunistii! Intreprinzatorii sint cei mai bun aliati ai salariatilor, iar lupta de claza a fost o gugumanie promovata de parazitii birocrati ca sa-si protejeze privilegiile. Ca doar amicu’ nostru Marx a sustinut (in Razboiul civil din Franta) ca „statul este escrescenta parazitara care distruge societatea, consumindu-i resursele”! 😉

 6. Am o mare nedumerire in aplicarea Directivei 2001/23/CE. Legea 67/2006 face referire la o transmitere a dr de proprietate de la cesionar la cedent. Practica Curtii de Justitie Europene a statuat ca exista transfer si in cazul unui contract de locatiune.
  Se poate transfera personalul de la o societate la alta, neexistand si un transfer al dr de proprietate?
  Am mare nevoie de un raspuns exact si la obiect.

  • Legea noastra este o transpunere gresitasi vb numai de dtansferul dr de proprietate. IN realitate, Directia dar mai ales practica este mult mai larga, orice timp de transfer de la un angajator la altul prin orice instrument juridic inclusiv inchirierea unul local, administrarea unei cantine de o alta societate etc etc etc.

 7. multumesc pentru raspuns. Am cumparat cartea cu jurisprudenta Curţii de Justitie si m-am lamurit sub multe aspecte.
  VA multumesc.

 8. Buna ziua.
  Lucrez intr-o institutie publica din Iasi, unde conducerea aplicadiverse medode, pentru a scapa de anumite persoane incomode. Sunt deja mai multi angajati care se afla in situatii disperate. Exista din nefericire pentru ei, multe dovezi ale presiunilor si abuzurilor. Exista deasemeni si unele hotariri ale instantelor, care stabilesc nevinovatii ale salariatilor abuzati ! Va rog sa-mi recomandati un avocat specializat in cazuri de hartuire la locul de munca si in cazuri de incalcare a demnitatii in munca, pentru demonstraerea abuzurilor si solicitarea de despagubiri morale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: