Sinteza dezbatere: Raspunderea disciplinara


Clubul de dreptul muncii Costel Gîlcă a organizat joi, 4 noiembrie 2010, seminarul având ca temă ”Răspunderea disciplinară”.  Cu această ocazie, participanții au dezbătut, împreună cu Dl. Eduard Nicolau – inspector de muncă și cu dl. av. Costel Gîlcă – specialist în Dreptul Muncii, aspecte practice legate de răspunderea disciplinară a salariaţilor.

Un prim aspect subliniat de către Dl. Eduard Nicolau vizează modul în care trebuie întocmit regulamentul intern la nivelul unităţii angajatoare, docentul fundamental al răspunderii disciplinare. O problemă des întâlnită în practică fiind aceea că foarte multe dintre regulamentele interne ignoră să descrie faptele care constituie abateri disciplinare. De aceea, este recomandat ca regulamentul să cuprindă norme cât se poate de exacte, cu elemente concrete care să poată ajuta la identificarea, calificarea faptei salariatului ca abatere disciplinară. De asemenea, este de preferat ca anumite elemente din fişa postului să fie incluse şi în regulamentul intern, fără însă a se relua fişa postului ci doar să se prevadă faptele care pot constitui abatere disciplinară.

În legătură cu acest aspect, una dintre întrebările adresate celor doi lectori de către participanţi a fost dacă instanţa de judecată poate cenzura o abatere disciplinară şi anula decizia de concediere, în condiţiile în care regulamentul intern prevedea desfacerea disciplinară a contractului de muncă în cazul săvârşirii unei abateri disciplinare.  Se arată că, într-o speţă, judecătorii au decis că accesarea de materiale pornografice de către directorul unei societăţi, în timpul programului de lucru, nu constituie abatere disciplinară gravă şi, pe cale de consecinţă, nu poate justifica o concediere pe acest motiv, deşi regulamentul intern prevedea încetarea contractului individual de muncă. În apărarea sa, angajatul a susţinut că transmiterea de e-mailuri cu un astfel de conţinut era o practică între salariaţii unităţii.

Cei doi lectori au arătat că, într-o astfel de situaţie, este important să se constate dacă angajatul a săvârşit sau nu abaterea disciplinară prevăzută şi sancţionată de regulamentul intern, şi nu,  gradul de culpă al acestuia, lucru ce se realizează în cadrul cercetării disciplinare.

www.costelgilca.ro

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: